Powered By Blogger

среда, 23. новембар 2011.

Задаци менаџмента људских ресурса

Задаци менаџмента људских ресурса

Менаџмент људских ресурса у организацији обухвата:

•избор циљева

•утврђивање политике

•планирање

•организовање

•координацију и

•контролу делатности.

Ове функције се остварују преузимањем управљачких акција, ради постизања изабраних циљева и остваривања саме сврхе постојања управљачке функције као подсистема функционисања организације.
Избор циљева
Добар циљ одговара нам на питања ко шта ради, до када, по ком стандарду и под којим условима. Многи аутори, да би описали карактеристике циљева, користе акроним SMART (Stretching, Measurable, Agreed, Realistic, Time-related).  Како би одабрани циљеви били у функцији развоја организације и дотизања жељеног стања потребно је да сваки циљ заовољава правила флексибилности, мерљивости, да је усаглашен са осталим стејкхолдерима, да се реално може достићи и да је везан за неки временски оквир. Циљ, сам по себи, више описује крајње, жељено стање. Рокови могу да се померају, али суштина је у достизању крајњег, жељеног стања. 

Планирање

Планирање је процес утврђивања циљева који се желе постићи у одређеном временском периоду. Систем не може остварити пословни успех ако сви они који су укључени у радни процес не знају шта се од њих очекује. Планови одређују организациону поставку радних места и структуру запослених, као и начине њиховог вођења и вредновања.
Планирање се заснива на постављању циљева за сваки  па и најмањи део организације од радног места, односно појединца, преко организацијских целина нижег и вишег реда, до организације као целине. Укључује постављање циљева и контролу њихове реализације.

Организовање

То је активност којом се план претвара у средство којим се постиже планирани циљ. Припрема ресурса у организацији рада схвата се као општи назив за привредне и производне ствари, као и људско знање и способност, који се могу користити као средства за задовољење потреба непосредно у потрошњи или непосредно у производњи. Организовање као менаџерска функција односи се на сва средства и ресурсе који се могу приписати тржишној сврси и пословној ефикасности.

Нема коментара:

Постави коментар