Powered By Blogger

петак, 25. новембар 2011.

Специфичности људских ресурса


О  овоме смо већ говорили у претхоним постовима, али је важно истаћи и сублимирати на једном месту. Често се ове ставке, услед свакодневних обавеза и притисака, заборавља.

Специфичности људских ресурса

Без људи организација не би могла да постоји и функционише чак и када се заснива на аутоматизацији највишег нивоа. Човек је тај који удахњује живот организацији, покреће и даје смисао и циљеве укупним предузетничким активностима. Људи су кључни пословни ресурси, али истовремено и знатно комплекснији од других ресурса. Ова комплексност произлази из специфичности људског бића. Човек је мисаоно и свесно биће, које има сопствене циљеве и сопствени живот, који се не одвија искључиво у организацији. Стога је менаџмент људских ресурса много сложенији и захтева више знања и умећа него када је у питању управљање другим ресурсима.
Због деловања бројних фактора, тешко је предвидети коначан резултат, односно однос инпута и оутпута када се ради о људима. Радни резултати су резултанта не само знања и способности, него и бројних других фактора, како индивидуалних унутрашњих, тако и спољашњих, пре свега организационих.

Нема коментара:

Постави коментар